back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Saganaki – stekt ost med honung och sesam

Googlar du saganaki kommer du troligtvis få upp recept på stekt ost. I själva verket är saganaki, som ordagrant betyder ”liten stekpanna” på grekiska, olika rätter som tillagas i en enportionsstekpanna.

En av dessa populära rätter är där man steker ost, vanligtvis kefalograviera, kasseri, kefalotyri, fetaost eller halloumi och sedan serverar den med t ex en citronklyfta. Fontana säljer en ost som heter saganaki (vilket är den vi har använt här) men det går som sagt lika bra med någon av ovanstående ostar. Fetaost och halloumi är dock enklast att få tag på. Vi har även valt att servera vår stekta ost med honung och sesam. Servera osten som en förrätt, som tilltugg eller varför inte som en del utav en buffé.

Hur

Gör så här

1.

Ta valfri ost och skär i 1 cm tjocka skivor.

2.

Här kan man välja ifall man vill panera osten först i lite mjöl eller bara steka den direkt.

3.

Lägg ner osten i en stekpanna (gärna i teflon) med lite olja och stek i ca 2 – 3 minuter på varje sida tills den är gyllenbrun.

4.

Lägg upp på ett fat och ringla över honung och strö över rostade sesamkärnor.

5.

Det kan även vara gott att pressa över en skvätt citron.

6.

Servera direkt, gärna med lite bröd.

Ingredienser

Ingredienser

valfri ost (Feta, halloumi eller saganaki)

honung

sesamkärnor

citron

bröd