Blanda saffran och sprit. Låt stå i minst 30 min – men gärna i 24 timmar! Vill man inte använda sprit, byt ut mot några matskedar av mjölken.
En gammal goding - nämligen den godaste och saftigaste lussebullen någonsin.
Det finns många recept på lussebullar men hemligheten till att få goda och riktigt saftiga bullar är att man inte ska smälta smöret. Smält smör kräver nämligen mer mjöl vilket ger en torrare bulle. Herrejisses vad saftigt och gott det blir. Till och med efter flera dagar efter man har bakat bullarna är de fortfarande saftiga.
Min svärmor (och ständiga rival i köket) höll dessutom med mig att dessa bullar var fantastiskt goda! Det ni!
1.
Blanda saffran och sprit. Låt stå i minst 30 min – men gärna i 24 timmar! Vill man inte använda sprit, byt ut mot några matskedar av mjölken.
2.
Smula ner jästen i en bunke tillsammans med saffran och mjölk. Blanda tills jästen har lösts upp. Blanda i socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Klicka ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills all smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätt lite mer mjöl. (Tänk på att den blir mindre kladdig när den har jäst). Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
3.
Ta upp degen på ett mjölat arbetsbord. Dela upp den i ca 30 bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder. Snurra in ändarna åt varsitt håll. Lägg dem sedan på en plåt, smord eller täckt med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa övertäckta i 30-40 minuter eller till dubbel storlek. Värm ugnen till 225 grader (200 grader varmluftsugn).
4.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5–8 minuter. Låt svalna på ett galler
1.
Vill du frysa in bullarna görs det direkt efter de har svalnat. Då smakar de som nygräddade när du sedan tinar dem
2 kuvert (1 g) saffran
2 - 3 msk sprit
50 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
blötlagda russin