1. Smörj en bakformform, ca 20 cm i diameter. Ställ en ånginsats i en stor kastrull och fyll med lite vatten. Tänk på att vattnet inte får nå upp till botten på bakformen.
Istället för att grädda denna kaka i ugnen så ångar man den istället i en kastrull. Resultatet blir en luftig och saftig kaka. Om du inte har en ånginsats (det funkar ej med sådana som har ett handtag i mitten så du ska kunna ställa bakformen på den) så kan du istället ställa en mindre skål i botten av kastrullen som du sedan ställer formen på. Tänk på att formen måste få plats under locket på kastrullen.
Foto: Lisa Björner
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Hembakat.
1.
1. Smörj en bakformform, ca 20 cm i diameter. Ställ en ånginsats i en stor kastrull och fyll med lite vatten. Tänk på att vattnet inte får nå upp till botten på bakformen.
2.
2. Vispa ihop äggulor och mjölk.
3.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Blanda utan att röra för mycket.
4.
4. Rör ner smör och citronskal.
5.
5. Tillsätt en skvätt citronsaft i äggvitorna och vispa till en fast skum. Tillsätt sockret lite åt gången under fortsatt vispning. Vispa till en maräng.
6.
6. Vänd försiktigt ner 1/3 av marängen i smeten. Vänd sedan ner resterande maräng och blanda försiktigt till en slät smet.
7.
7. Häll upp smeten i formen. Banka försiktigt formen några gånger mot köksbänken för att få ut eventuella luftbubblor. Klä in botten av formen med folie och sedan toppen av formen så den är helt inslagen i folie.
8.
8. Koka upp vattnet i kastrullen och ställ ner formen. Sätt på locket. Om locket inte har en ventil för att släppa ut ånga, ställ den lite på glänt.
9.
9. Sänk värmen något och låt vattnet sjuda i ca 45 minuter.
10.
10. Stäng av värmen och låt stå i ca 5 minuter. Ta bort locket och låt stå i ytterligare 5 minuter. Ta bort foliet och låt kakan svalna något. Vänd sedan ut den på en tallrik.
11.
11. Njut som den är eller servera med vispad grädde och bär.
4 ägg delade
½ dl mjölk
1 dl vetemjöl
1/2 dl maizena
50 g smält smör, avsvalnat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
en skvätt citronsaft
¾ dl strösocker