Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform.
Receptet på denna otroligt saftiga och goda citronkaka har vi fått från vår mammas bästa väninna (och tillika vår ”extra mamma”) Marie. Dock tror vi att hon underhåller någon liten detalj i receptet då vi aldrig lyckas få den 100% lika god som hennes. Som tur är uppnår vi 99% vilket funkar alldeles utmärkt det också.
1.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform.
2.
Rör ihop socker, citronskal och -saft och blanda med en gaffel – blanda ordentligt tills sockret saftar till sig.
3.
Rör i yoghurt, olja och äggen, ett i taget till är slät smet.
4.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i bakformen.
5.
Grädda kakan i 35-40 minuter, eller tills en provsticka är torr. Ta ut kakan ur ugnen och låt den ligga kvar i formen.
6.
Rör ihop citronglasyren och häll den över den varma kakan som fortfarande ligger kvar i formen. Låt svalna.
7.
Ett annat alternativ är att låta kakan svalna något i formen på ett galler, stjälp upp kakan och låt den svalna helt.
8.
Ringla sedan glasyren över kakan.
2 1/2 dl strösocker
1 msk finrivet citronskal (ca 2 ekologiska citroner)
2 msk färskpressad citronsaft
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl solrosolja
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron