Värm ugnen till 175 grader.
En ljuvlig recept på saffranssnittar med sylt och maräng.
1.
Värm ugnen till 175 grader.
2.
Lägg saffran i likören och låt dra – i minst 30 minuter men gärna över natten.
3.
Kör snabbt smör, socker, mjöl och likören med saffran i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord – överarbeta inte degen. Låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
4.
Dela degen och rulla till två längder.
5.
Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
6.
Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med sylt.
7.
Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng.
8.
Bred försiktigt ut marängen på längderna och strö över mandelspån.
9.
Grädda i 15–20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna något på plåten.
10.
Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att kallna helt.
1 kuvert saffran
ca 1 msk likör
150 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
3 dl vetemjöl
ca 3/4 dl sylt, t ex av hallon eller jordgubbar
1 dl strösocker
1 äggvita
1/2–1 dl mandelspån