back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Saffrans­polenta­kaka med mandel, apelsin och citron

  • 10-12 bitar

En julifierad version av polentakaka med saffran, mandel, apelsin och citron. Perfekt som sött till frukost eller fika.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten.

2.

Mortla saffran med 1 msk socker i en mortel. Rör ihop med citron- och apelsinsaften samt apelsinskal. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt saffranblandningen.

3.

Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med äggblandningen tillsammans med mandelmjöl, polenta och olivolja. Blanda till en slät smet.

4.

Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

5.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna helt.

Ingredienser

Ingredienser

1 kuvert á 1/2 g saffran

2 1/2 dl strösocker

1 tsk citronsaft

2 msk apelsinsaft

1 tsk rivet apelsinskal

200 g rumsvarmt smör

3 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått salt

3 dl mandelmjöl

1 1/2 dl polentagryn

1/2 dl olivolja