Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm (eller avlång bakform).
Till jul kokar vi ungefär en sats kola om dagen. Mycket ger vi bort – men det mesta äter vi själva. Just denna saffranskola är en favorit.
1.
Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm (eller avlång bakform).
2.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Koka upp över låg värme tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader.
3.
Häll upp blandningen i formen. Låt kallna och stelna.
4.
Skär sedan i rutor med en smord kniv. Slå in i bakplåtspapper. Ett tips är att snurra kolorna så blir de extra fina.
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ dl glykos
½ tsk ättiksprit
1 pkt á 0,5 g saffran
1 nypa salt