Klä en rund bakform med löstagbar botten med bakplåtspapper.
En fantastisk god saffranskaka fylld med smörkräm. Kakan har en konsistens som är en blandning mellan vetebröd och mjuk kaka. Det är en julvariant av kakan med tillsatt saffran.
1.
Klä en rund bakform med löstagbar botten med bakplåtspapper.
2.
Börja med att låta saffran "marinera" i spriten en liten stund i en bunke. Vill man inte använda sprit kan man lägga den direkt i mjölken.
3.
Häll ner mjölk, jäst, ägg, socker, mjöl, bakpulver och salt i bunken. Hyvla ner smöret. Blanda till en smidig deg.
4.
Platta ut degen till en rundel och lägg i botten på formen. Tryck ut degen så den täcker hela botten. Täck formen med lite plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, 2 – 3 timmar.
5.
Under tiden, blanda smör, florsocker och strösocker. Fyll en sprits med tyll (med stort hål).
6.
Värm ugnen till 200 grader.
7.
Pensla degen med vispat ägg. Klipp små snittar i degen, tryck ner spritsen i hålen och fyll med smörkräm. (Var försiktigt så du inte trycker ner tyllen hela vägen till botten). Strö över mandelspån.
8.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 – 35 minuter. Lägg lite folie över kakan efter ca 15 minuter, eller när den börjar få färg.
9.
Låt svalna på ett galler. Pudra över florsocker.
1 pkt saffran
2 msk sprit
1 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
½ dl strösocker
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g smör
125 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ägg till pensling
mandelspån
florsocker