Följ receptet på lussekatter fram tills första jäsningen av degen.
Här anävänder vi receptet på våra goda lussekatter som grund för att baka – kanske ännu godare – saffransbullar med vanilj.
1.
Följ receptet på lussekatter fram tills första jäsningen av degen.
2.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock.
3.
Blanda smör och vaniljsocker. Bred ut hälften över degen.
4.
Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra ihop 2 – 3 strimlor till en nystan och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader (200 grader om har varmluftsugn).
5.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. (Skippa pärlsockret om du vill sedan ringla vit choklad över bullarna)
6.
Grädda bullarna i 8-10 minuter. Håll koll så att de inte bränns
7.
Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. Ringla eventuellt smält vit choklad över bullarna
1 ägg
Pärlsocker till garnering
Smält vitchoklad till garnering
200 g rumsvarmt smör
ca 1 dl vaniljsocker