back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Saffran- och mandel­krokant

  • ca 20 bitar

Detta godis påminner om Daim – men i denna variant har vi lagt till saffran. Gillar du inte smaken av saffran så går det självfallet att skippa det.

Hur

Gör så här

1.

Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Rosta 1 dl av mandelspånen i ugnen eller i en stekpanna tills de får en gyllenbrun färg. Ställ åt sidan.

2.

Smält smöret över låg värme i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker, vatten, sirap och saffran. Höj värmen och låt koka till en temperatur av 160 grader eller ta karamellprov. Rör ner de orostade mandelspånen. Bred ut blandningen så tunt som möjligt på bakplåten med en oljad metallstekspade. Låt stelna.

3.

Smält blockchokladen i en skål över sjudande vattenbad och bred ut över mandelknäcken. Strö över de rostade mandelspånen. Låt kallna och bryt sedan i bitar.

Ingredienser

Ingredienser

5 dl mandelspån

75 g smör

2 dl strösocker

½ dl vatten

½ dl ljus sirap

½ kuvert saffran

200 g mörk blockchoklad