back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Rostbröd

  • ca 2 timmar
  • 1 limpa

Rostbröd är både enkelt och gott att baka själv. Vill du dock ta det till en helt ny nivå så äter du det med smör som du kärnat själv. Receptet hittar du HÄR!

Hur

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, olja, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i maskin (ca 10 minuter) eller för hand (ca 20 minuter). Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

2.

Värm ugnen till 250 grader. Ta ut degen på en mjölad arbetsbänk. Dra försiktigt ut den så att den formas till en rektangel ca 20 x 30 cm. Rulla ihop och lägg den med skarven nedåt i en smord avlång bakform (ca 30 cm lång). Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

3.

Vispa ihop ägg, vatten och salt. Pensla försiktigt brödet med blandningen och strö över frön. Ställ in bakformen i nedre delen av ugnen och sänk omedelbart värmen till 200 grader. Grädda brödet i 30 – 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Låt brödet svalna i formen.

Ingredienser

Ingredients

15 g färsk jäst

4 dl vatten, rumsvarmt

1 ½ msk strösocker

1 ½ msk rapsolja

1 ½ tsk salt

480 – 540 g (8 – 9 dl) vetemjöl special

1 ägg

1 msk vatten

en nypa salt

vallmofrön eller sesamfrön