Koka upp buljongen och håll varmt på låg värme.
Detta recept skrev jag för tidningen Buffé för en massa år sedan. Temat var Halloween-middag. Och även om vi har passerat Halloween så tycker jag ändå att den passar att servera nu då det är en riktig höstig rätt – värmande och god. Riktigt comfort food när det är mörkt och kallt. /Monica
1.
Koka upp buljongen och håll varmt på låg värme.
2.
Fräs lök och vitlök i olivolja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull i ca 1 minut. Tillsätt pumpan och fräs i 2-3 minuter. Häll i riset och fräs i ytterligare någon minut. Häll i vin och låt koka in under omrörning. Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har lätt tuggmotstånd och känns al dente. Rör ner smör och ost. Smaka av med salt och peppar.
3.
Lägg upp på tallrikar och toppa med rotfruktschips. Servera direkt.
ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
2 schallotenlökar
1 vitlök
3 msk olivolja
4 dl Arborioris eller annan risottoris
1 dl vitt vin
350 g pumpakött, tex butternut squash
25 g smör
50 g riven parmesanost
ca 50 g rotfruktchips