back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Risgrynsgröt med granatäppelsås och pistagenötter

  • ca 6 portioner

Lördag morgon och alla sover. Jag tänder en brasa och gör mig själv en kopp kaffe smaksatt med mandel- och planerar dagens julbak. Det kommer nog bli en hel del kolakok också. Men först en stärkande skål med tomtegröt. Idag lyxar vi till det och smaksätter den med granatäpple och pistagenötter. Hoppas ni får en riktig fin hel

Hur

Risgrynsgröt

1.

Mät upp ris, vatten och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om.

2.

Sänk värmen, lägg på en lock och låt sjuda i ca 10 minuter utan omrörning.

3.

Tillsätt mjölken och en bit kanel. Rör om och koka upp på nytt.

4.

Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme i ca 40 minuter utan omrörning.

5.

Om gröten är för tunn, låt den svälla en lite stund till. Är den för tjock, späd med mer mjölk och rör om.

Granatäppelsås

1.

Under tiden gröten kokar, dela granatäpplet, slå med baksidan av t ex en träslev på skalet så att kärnorna faller ner i en bunke.

2.

Mosa kärnorna med baksidan av sleven. Pressa igenom en nätsil. Det går även bra att dela granatäpplen och pressa ur saften med en juicepress.

3.

Blanda juice och socker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda tills all socker har lösts upp.

4.

Låt svalna och blanda sedan i citronsaften. Mät upp vätksan och red såsen med potatismjöl enligt instruktioner på förpackningen. Låt svalna.

5.

Servera gröten med såsen och de hackade pistagenötterna.

Ingredienser

Risgrynsgröt

2 1/2 dl grötris

5 dl vatten

1 kanelstång

3/4 tsk salt

8-9 dl mjölk

ca 1 dl hackade pistagenötter

Granatäppelsås

2 granatäpplen

ca ¾ dl strösocker

ca 1 msk citronsaft

ev vatten

potatismjöl