back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Rabarber­chutney med apelsin

  • ca 1.2 liter

Vi kan inte få nog av rabarber! Har man mycket i trädgården och har bakat ett antal paj, kokat några liter sylt, saft och kräm, kan vi tipsa om dagens recept! En rabarberchutney med apelsin som är galet god – söt, syrlig och kryddig – precis som en chutney ska vara. Dessutom blev inslaget av apelsin verkligen pricken över i:et! För att smakerna ska mogna och gifta sig med varandra ska chutney helst stå i några veckor innan den äts. Vår rabarberchutney passar riktigt bra till nästan allt grillat – fläsk, kyckling och grönsaksspett. Eller varför inte servera den till en ostbricka?


    Hur

    Gör så här

    1.

    Skölj rabarbern och skär i mindre bitar.

    2.

    Skala och hacka rödlök.

    3.

    Rör ihop alla ingredienser i en gryta, koka upp och låt sjuda utan lock tills chutneyn tjocknar, i 45 minuter till 1 timme. Rör om då och då.

    4.

    Häll upp chutney i väl rengjorda och varma glasburkar och förslut.

    5.

    Förvara i kylskåp.

    Ingredienser

    Ingredienser

    ca 700 g rabarber

    2 rödlök

    finrivet skal och saft från 1 apelsin

    2 dl äppelcidervinäger

    4 dl strösocker

    2 dl russin

    1 kanelstång

    2 tsk färsk riven ingefära

    1 krm malen kryddnejlika

    1 krm chiliflingor

    1 nypa cayennepeppar

    1 tsk salt