Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olivolja i några minuter.
Vegetariska burgare har blivit allt mer populära på sistone. Även om jag älskar en riktigt god hamburgare, så har jag länge velat testa att laga en vegoburgare – de kan ju göras på så många olika sätt, t ex på bönor, svamp och gryn. Häromdagen provade jag fram ett recept och resultatet blev den här smarriga quinoa- och bönburgaren (perfekt fö om man har lite quinoarester). Så himla god tillsammans med fräsch sallad, den söta stekta löken, avokado och en spicy srirachamajo. Jag kan också verkligen rekommendera att servera vegoburgaren med goda krispiga sötpotatis pommes frites.
1.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olivolja i några minuter.
2.
Kör bönorna och solroskärnorna i en matberedare till en puré. Tillsätt löken och kryddorna och fortsätt mixa.
3.
Rör i quinoan för hand tillsammans med ströbrödet till en slät massa. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Låt stå i ca 30 minuter.
4.
Under tiden, skala och skiva löken. Stek i smör och olivolja på låg värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt.
5.
Rör ihop ingredienserna till srirachamajon. Smaka eventuellt av med mer srirachasås beroende på hur stark du vill ha den. Smaka av med salt och peppar.
6.
Forma bönröran till 4 burgare. Värm olivolja i en stekpanna och stek burgarna på både sidor på mellanvärme i ca 5 minuter.
7.
Lägg sallad på hamburgarbrödet, sedan tomat, bönburgaren, lite srirachamajo, avokado och slutligen stekt lök.
8.
Servera resten av srirachamajon vid sidan om.
2 dl kokt svart quinoa
1 schallotenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 förpackning (380 g) kokta svarta bönor
½ dl rostade solroskärnor
1 tsk Chili Powder
½ tsk spiskummin
½ tsk oregano
1 dl pankoströbröd
ca 1/2 tsk salt
svartpeppar
olivolja till stekning
2 gula lökar
1 - 2 msk olivolja
1 msk smör
ca 1 dl majonäs
ca 2 tsk srirachasås
salt
peppar