Värm ugnen till 175 grader.
Vi börjar så smått att förbereda för Halloween. Denna pumpakaka är alltid en favorit och är perfekt när du ska servera många gäster. Till detta recept behöver du baka två kakor. Dock är mängden nedan endast för en kaka – förutom pumpan (butter nut squash) som räcker till både. Tänk på detta när du planerar ditt bak.
1.
Värm ugnen till 175 grader.
2.
Börja med att göra pumpapurén. Dela pumpan i två delar på längden och kärna ur den. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg pumpahalvorna på pappret med snittytan nedåt. Rosta i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 45 minuter. Låt svalna, gröp ur fruktköttet med en sked och mixa till en slät puré.
3.
Smörj och bröa en klassisk ”bundt” bakform.
4.
Vispa ihop 3 dl pumpapuré, socker, olja och ägg. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner i smeten. Häll upp i formen.
5.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller till en provsticka är torr. Låt svalna. Vänd försiktigt ut kakan.
6.
Rengör formen och gör ytterligare en kaka. Låt kakorna kallna innan du monterar ihop dem till en pumpa
7.
Blanda ihop glasyren så att den är tjockflytande.
8.
Lägg den ena kakan på ett tårtfat med underdelen uppåt. Bred på lite glasyr (som ska fungera som ”lim”). Ställ den andra kakan ovanpå med underdelen nedåt. (Eventuellt får man skära till kakorna lite så att underdelarna som ska ligga mot varandra blir lite ”rakare”).
9.
Häll glasyr över toppen av kakan så att den rinner ner lite på sidorna. Färga marsipanen grön. Forma den sedan som en ”stjälk” och lägg på toppen av kakan.
1 butternut squash
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ½ dl rapsolja
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen muskotnöt
½ malen nejlika malen nejlika
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
ca 2 msk vatten
några droppar gul karamellfärg
några droppar röd karamellfärg
marsipan
grön karamellfärg