back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Krispiga polentastavar med krämig citron- & parmesandipp.

  • 1 timme + 2-3 timmar kylning
  • 4 portioner

Vill ni ha lite variation till helgsnacksen? Vad sägs om polenta “pommes frites” med krämig citron- och parmesandip?

Polentan smaksätter vi med örter och parmesan – för att sedan ugnsbaka så att de blir som pommes. Ljuvligt goda som de är – men ännu godare om man doppar dem i en krämig citron- och parmesandip.

Foto Helen Pe

Hur

Gör så här

1.

Koka upp hönsbuljongen i en kastrull. Rör ner polentan lite i taget under omrörning. Låt sjuda i 4 – 5 minuter. Rör om då och då. Rör ner smör, parmesan, örter och salt. Rör tills osten och smöret har smält.

2.

Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Häll ut polentan. Med oljade fingrar, tryck ut den till en rektangel, 20 cm x 25 cm. Låt svalna och täck sedan med plastfolie. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar, gärna över natten.

3.

Rör ihop alla ingredienserna till citron- och parmesandippen. Smaka av med salt och peppar.

4.

Värm ugnen till 225 grader.

5.

Pensla övre delen av polentan med olivolja. Skär polentan i likastora stavar; det ska bli ca 50 stycken. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och pensla det med lite olivolja. Lägg över polentan på bakplåtspappret.

6.

Baka i ugnen i ca 25 minuter tills de får lite färg – ha koll då de får färg på undersidan snabbare.

7.

Servera direkt med dippen!

Ingredienser

Polenta pommes frites

8 dl hönsbuljong

2 ½ dl polenta


50 g smör

1 dl riven parmesan

1/2 tsk hackad rosmarin

2 tsk hackad timjan

1 msk hackad basilika

1 tsk torkade oregano

Olivolja till pensling

Krämig citron- och parmesandipp

2 dl majonnäs

1 1/2 dl riven parmesan (ca 70 g)

1 pressad vitlöksklyfta

rivet skal från 1 citron

2 tsk pressad citronsaft

1 tsk dijonsenap

1/2 tsk worcestershiresås

salt och svartpeppar