Skölj citronen. Skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen.
Hemligheten är de kanderade citronskalen vars sötma bryter perfekt mot sältan i chèvre-osten. För er som inte orkar göra egen pizzadeg så går det bra att köpa färdig deg. Vi lovar, vi berättar inte för någon. För övrigt så använder man inte all den kanderade citronskalen – förvara därför det som blir över i en burk med lock i kylen och använd för att t ex ringla över en sallad, glass, fruktsallad – eller tillsätt i en cocktail för lite sötma.
1.
Skölj citronen. Skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen.
2.
Skär sedan remsorna i smala strimlor.
3.
Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i 5 minuter. Sila bort vattnet. Upprepa detta 3 gånger.
4.
Koka socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull över låg värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka, fortfarande över låg värme, i ca 15 minuter eller tills lagen tjocknar.
5.
Ta kastrullen från värmen och låt lagen svalna. Skalen kan förvaras i sockerlagen i kylen tills de ska användas
1.
Gör i ordning pizzadegen.
2.
Värm ugnen till 225 grader. Lägg en ugnsplåt i ugnen.
3.
Kavla ut degen och lägg den på en bakplåtspapper. Riv sönder mozzarellan i mindre bitar och fördela den över degen. Smula över chèvreosten. Ta ut den varma plåten från ugnen, försiktigt men snabbt dra bakplåtspappret med pizzadegen över på plåten.
4.
Grädda pizzan tills den börjar få lite färg, i ca 8 minuter. Sprid ut grönkålen på pizzan och grädda i ytterligare 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns. Det går snabbt!
5.
Garnera pizzan med lite av den kanderade citronskalen. Ringla över lite olivolja. Strö över flingsalt och svartpeppar. Servera direkt!
1 pizzadeg
ca 150 g mozzarella
50 g grovhackad grönkål
100 g chèvre
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 citron
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap