Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, honung, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov.
Ett pestobröd i form av en stjärna som är både god och vacker. Perfekt att imponera på glöggminglet.
1.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, honung, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov.
2.
Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
3.
Medan degen jäser gör du den svenska peston
4.
Dela degen i två delar. Rulla till släta bollar. Kavla ut den ena degen till en rundel. Lägg på ett bakplåtspapper. En lagom storlek på rundeln är ca 30 cm i diameter, så att den får plats på en plåt. Lägg en tallrik eller ett annat runt köksredskap på degen och använd som ”mall” för att skära ut en rund form. Gör likadan med den andra degbiten.
5.
Bred ut peston på ena rundeln. Lägg den andra rundeln ovanpå den med peston. Ställ ett glas eller utstansare i form av en stjärna i mitten på degen. Om du använder en stjärna, tryck ner den lite så blir det ett fint mönster. Utgå ifrån glaset/utstansaren och skär degen i fyra lika stora delar. Skär sedan varje del i 4 lika stora delar. Du kommer då ha 16 lika stora delar. Ta två delar och vrid båda två samtidigt två varv utåt och fäst ihop dem i änderna. Gör likadant med resterande delar.
6.
Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.
7.
Sätt ugnen på 200°. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills brödet är gyllene och har en innertemperatur på 95°.
8.
Låt svalna på galler. Brödet är godast nygräddat.
1.
Mixa alla ingredienser förutom oljan i en matberedare eller med mixerstav till en smulig massa. Fortsätt mixa och tillsätt oljan.
25 g jäst
4 dl mjölk
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
10 - 11 dl (600 - 660 g) vetemjöl
1/2 dl dill
1/2 dl persilja
2 msk gräslök
1 dl babyspenat
1 liten vitlöksklyfta
50 g prästost
1/2 dl rostade solroskärnor
2 tsk pressad citronsaft
1/2 dl rapsolja
1 1/2 krm salt
En nypa svartpeppar
uppvispat ägg