back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Päron inkokta i nypon med Amarettogrädde

  • 4 portioner

Nypon är rätt tåliga mot kylan och än kan man hitta dem på buskarna – även om bladen har fallit av. Passa på då och gör dessa ljuvliga nyponinkokta päron med amarettogrädde.

Hur

Gör så här

1.

Plocka bort stjälkar och skär bort blomfästet på nyponen. Skölj ordentligt.

2.

Lägg nypon och 1 liter vatten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i 20-30 minuter, eller tills de är mjuka.

3.

Mosa nyponen lätt med en potatisstöt och ställ ner kastrullen i ett vattenbad för att svalna.

4.

Sila av vätskan ner i en ren kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg ner stången tillsammans med citronsaft och socker. Värm tills sockret har lösts upp. Lägg ner nypontepåsar.

5.

Skala päronen men behåll kvisten på. Koka upp nyponvätskan och lägg försiktig ner päronen i kastrullen. Fyll eventuellt på med mer vatten tills päronen är precis täckta. Sjud på låg värme i ca 15 minuter eller tills päronen är lite mjuka, beroende på hur mogna och hårda de är.

6.

Ta av kastrullen från värmen och låt päronen svalna i nyponvätskan. Försiktigt plocka upp päronen ur kastrullen och lägg åt sidan. Släng tepåsarna. Koka upp vätskan och reducera något.

7.

Vispa grädden och smaka av med Amaretto. Servera päronen med nyponsås, amarettogrädde och rostade mandelspån.

Ingredienser

Ingredienser

3 dl (ca 150 g) färska nypon

10 -12 dl vatten

1 dl strösocker

½ vaniljstång

1 msk färskpressad citronsaft

4 päron

4 påsar nyponte

2 dl vispgrädde

Amaretto (mandellikör)

1 dl rostade mandelspån

Tips!

I detta recept använder vi både färska nypon och nyponté. Använd gärna en nyponté med hibiskus så får päronen en fin färg!