back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ostron med såser

  • Sås till ca 12 ostron

Passa på nu att äta ostron när de är som godast. De smakar nämligen bäst under de månader som innehåller ”r” – dvs september – april. Även om de går förstås att äta året om är de som godast när det är kallt i vattnet. Och glöm inte heller att vi har det fantastisk goda ostronet Ostrea Edulis här i Sverige på Västkusten!

Hur

Gör så här

1.

Använd en ostronkniv eller en kniv med kort och spetsigt blad. Ta ett stadigt grepp med en kökshandduk om ostronet, med den platta sidan upp. Tryck in kniven vid muskelfästet – arbeta från dig själv – och vrid kniven tills locket bryts upp. För sedan kniven längs skalets öppning för att skära av muskelfästet. Var försiktig, det är lätt att skära sig på det vassa skalet. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut.

2.

Servera ostronet på en bädd av is med en eller flera såser.

3.

OBS! Ostron ska öppnas försiktigt. Det sägs att den vanligaste skadan på akutmottagningarna i Frankrike är de som kommer in med skärsår på händerna efter att ha öppnat

Mignonette

1.

Rör ihop vinäger och lök och smaka av med salt och peppar. Servera med citronklyftor att pressa över.

Chili- & sesamsås

1.

Rör ihop sweet chilisås, sesamolja, färskpressad limesaft och vatten.

Ingefärssås

1.

Rör ihop risvinäger, finriven färsk ingefära, finhackad salladslök och ljus kinesisk soja.

Dragon- & senapssås

1.

Blanda majonnäs, dijonsenap, grov senap, hackad dragon, salt och peppar.

Citrongranité

1.

Blanda färskpressad citronsaft och rödvinsvinäger och frys in. Skrapa på granitén med en gaffel när den är genomfryst. Lägg upp den på ostronen och servera direkt.

Ingredienser

Mignonette

1 dl rödvinsvinäger

1 schalottenlök, finhackad

salt och svartpeppar

citronklyftor

Chili- & sesamsås

½ dl sweet chilisås

2 tsk sesamolja

1 msk färskpressad limesaft

1 tsk vatten

Ingefärssås

3 msk risvinäger

2 tsk finriven färsk ingefära

2 tsk finhackad salladslök

2 tsk ljus kinesisk soja

Dragon- & senapssås

1 dl majonnäs

1 msk dijonsenap

½ msk grov senap

1 msk hackad dragon

salt och peppar

Citrongranité

3 dl färskpressad citronsaft

1 dl rödvinsvinäger