back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ört­marinerad fläskfilé med rabarber, betor och chèvre

  • 4 portioner

En härlig sommarmiddag med örtmarinerad fläskfilé samt en sallad på rabarber, rucola, betor och chèvre.

Foto: Lisa Björner

Hur

Örtmarinerad fläskfilé

1.

Värm ugnen på 200 grader. Putsa bort senor samt fetthinnorna runtom fläskfilén.

2.

Blanda örter, olja, salt och socker i en matberedare till en röra.

3.

Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet runtom tills hela filén har fått färg.

4.

Lägg filén i en smord ugnssäker form och täck runtom med röran.

5.

Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är ca 69 grader. Ta ut köttet och låt det vila i ca 10 minuter. Skär i skivor och servera med rabarbersalladen. Det går även bra att servera köttet kallt.

Sallad

1.

Hyvla rabarben så tunt som möjligt, gärna med en mandolin. Vispa ihop vinäger, citronsaft, honung, citronskal och salt. Rör ihop vinaigretten med rabarbern och låt marinera i ca 10 minuter.

2.

Koka betorna mjuka. Gnugga bort skalet. Låt svalna och skär eventuellt i klyftor om de är stora.

3.

Varva rabarbern med rucola, chèvre, betor och blandande skott/groddar. Strö över lite nymalen svartpeppar och flingsalt.

4.

Servera med den örtmarinerade fläskfilén

Ingredienser

Ingredienser

ca 600 g fläskfilé

25 g smör

2 msk olivolja

3 dl hårt packad färsk basilika

2 msk hackad rosmarin

3 msk repad timjan

1 msk hackad salvia

1-2 msk olivolja

½ tsk salt

2 msk strösocker

Sallad

100 g rabarber

2 msk vitvinsvinäger

1 msk färskpressad citronsaft

3 msk honung

1 tsk rivet citronskal

en nypa salt

65 g rucola

200 g färsk chèvre, smulad

300 g späda betor, gärna blandade som gulbetor, rödbetor och polkabetor

1 dl blandade skott och groddar

flingsalt och nymalen svartpeppar