back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Nöt- eller frösmör

  • ca 3 dl / smör

Testa att göra ditt eget nöt- eller frösmör. Gott och nyttigt! Nötter och frön är fulla av vitaminer och mineraler – och mycket olja. Mixar man dem tillräckligt länge pressas oljan ut och man får ett krämigt »smör«. Jordnötssmöret, som är det mest kända, var länge sötsliskigt och fullproppat med corn syrup. I dag är många nötsmör osötade. Det fina med att göra sitt eget smör är att man själv kan välja hur det ska sötas – till exempel med agavesirap, honung eller lönnsirap. Eller så skippar man det söta helt och hållet. Experimentera gärna att blanda olika nötter och frön eller att smaksätta med till exempel kakao, kanel, vanilj eller kardemumma. Förutom att avnjuta nöt- och frösmör på det klassiska sättet – med sylt på en macka – kan man ha det i morgongröten, i en smoothie eller som dipp till morots- och selleristavar. Eller äta det med sked direkt ur burken …

Hur

Nötsmör

1.

Värm ugnen till 175 grader. Sprid ut nötterna på en plåt och rosta dem i 7 – 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Rör om då och då och se upp så att de inte blir brända.

2.

Om du använder hasselnötter, lägg dem i en ren handduk och gnugga dem hårt mellan händerna så att skalet lossnar.

3.

Mixa nötterna i en matberedare tills de så småningom börjar släppa ifrån sig olja och det blir en krämig massa. Det tar mellan 5 och 20 minuter. Skrapa ner det som fastnar på behållarens kant då och då. Tillsätt eventuellt lite olja för att få en krämigare konsistens. Smaka av med salt. Häll upp i en väl rengjord burk och förslut. I kylen håller smöret i 1–2 månader, i frysen i cirka 4 månader.

Frösmör

1.

Värm ugnen till 175 grader. Sprid ut frön eller kärnor på en plåt och rosta i ugnen i 7–10 minuter. Rör om då och då och se upp så att de inte blir brända.

2.

Mixa fröna eller kärnorna i en matberedare tills de så småningom börjar släppa ifrån sig olja och det blir en krämig massa. Det tar mellan 5 och 10 minuter. Skrapa ner det som fastnar på behållarens kant då och då. Tillsätt eventuellt lite olja för att få en krämigare konsistens. Smaka av med salt. Häll upp i en väl rengjord burk och förslut. I kylen håller smöret i 1–2 månader, i frysen i cirka 4 månader.

Ingredienser

Nötsmör

5 dl nötter*

solros- eller jordnötsolja (kan uteslutas)

salt

*Använd helst naturella osaltade nötter som inte är rostade, till exempel sötmandel, cashewnöt­ter, jordnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, macadamianötter, pistagenötter. Det går att använda rostade och saltade nötter, men uteslut då rostningen av nötterna och minska eller uteslut saltet helt.

Frösmör

5 dl frön eller kärnor

solrosolja (kan uteslutas)

salt