Värm ugnen till 175 grader.
Det blir mycket fika nu under sommaren. Framförallt måste vi ta till vara på den härliga bersån som Lisa och Lars upptäckte när de rensade ogräs i sin nya stuga. För det finns ju inget härligare ställe att fika än i en berså. Denna nektarin- och ingefärskaka är då en favorit...
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.
1.
Värm ugnen till 175 grader.
2.
Smörj och bröa en rund bakform, ca 1 1/2 liter.
3.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
4.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt vattnet.
5.
Halvera nektarinerna, kärna ur och skär i skivor.
6.
Häll hälften av smeten i formen. Lägg i hälften av nektarinerna.
7.
Häll över resten av smeten och lägg ut resterande nektarinskivor på toppen. Strö över mandelspån.
8.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
9.
Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
10.
Låt kallna på ett galler och servera med vispgrädde, vaniljsås eller glass.
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
2 - 3 nektariner
3 msk mandelspån