Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är skadade och de som inte sluter sig. Halvera körsbärstomaterna.
Musslor är inte bara goda – de är också billiga och klimatsmarta! Dessutom finns det en bred variation av sätt att smaksätta dem. Här gör vi en klassisk moules marinières fast med italienska smaker i form av tomater och basilika.
Foto Helen Pe
1.
Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är skadade och de som inte sluter sig. Halvera körsbärstomaterna.
2.
Fräs schalottenlök och vitlök på svag värme i olivolja i några minuter utan att de tar färg. Tillsätt körsbärstomaterna och fräs i någon minut.
3.
Lägg i musslor och tillsätt vin, vatten, fond, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka i 3 – 5 minuter. Rör om då och då. Kasta de musslorna som inte öppnar sig.
4.
Strö över basilika och servera direkt med några skivor baguette för att doppa i spadet.
ca 1 kilo blåmusslor
250 g, blandade färger körsbärstomater
2 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk fiskfond
¼ tsk salt
1 nypa nymalen svartpeppar
1/2 dl hackad basilika