back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Mormor Gretas kardemummas­korpor

  • ca 20 stycken

Dessa underbara kardemummaskorpor var en storfavorit bland gästerna på vårt gamla café och fanns alltid till försäljning. Receptet hittade vi i vår mormor Gretas handskrivna receptsamling. Hennes gammaldags handstil var svår att tyda, men vi verkar ha lyckats för än idag när vi träffar våra gamla gäster och vänner minns de dessa skorpor med värme.

    Hur

    Gör så här

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader.

    2.

    Rör socker och smör poröst. Rör i ägget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med grädden.

    3.

    Rulla ut degen i längder, ca 7 cm breda, och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.

    4.

    Grädda längderna i 20–25 minuter.

    5.

    Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna i diagonala, ca 3 cm breda bitar.

    6.

    Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt stå i eftervärmen tills skorporna är genomtorra och knapriga.

    Ingredienser

    Ingredienser

    1 1/2 dl strösocker

    250 g rumsvarmt smör eller margarin

    1 ägg

    7 dl vetemjöl

    2 dl havregryn

    2 tsk bakpulver

    3 msk stött kardemumma

    2 dl matlagningsgrädde eller mjölk