back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Mini-focaccia

  • 6-8 stycken

Längtar tillbaks till förra sommarens semester i Ligurien då vi åt focaccia till både frukost, lunch och middag. Så gott är det nämligen. Så därför bjuder vi idag på receptet på focaccia – dekorerad med grönsaker och örter. Det här med att garnera focaccian i ett fint mönster är nog dock snarare en instagram-trend än en italiensk tradition

Hur

Gör så här

1.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet samt olivolja och salt. Blanda i det mesta av mjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

2.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 6 – 8 bitar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 2 cm tjock. Lägg över rundlarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 minuter under oljad plastfolie.

3.

Värm ugnen till 225 grader. Pensla lite olja på varje bröd. Strö över lite flingsalt. Grädda focaccian i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Håll koll så att de inte bränns. Ringla över lite olivolja innan servering.

Ingredienser

Ingredienser

25 g jäst

3 dl vatten

½ dl olivolja

½ tsk salt

7 - 8 dl vetemjöl special

Till garnering

grönsaker

färska örter

oliver

flingsalt

olivolja