Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm (eller avlång bakform).
Vi har fått det roliga uppdraget att skapa julrecept med Fjällbrynts messmör. Och då känns ju messmörskola med flingsalt som en självklarhet då vi vill lyfta fram det som är så speciellt med messmör – just att den har smak av både sötma och sälta. De är försvinnande goda så gör gärna en sats till dig själv och en för att ge bort i julklapp.
1.
Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm (eller avlång bakform).
2.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser förutom flingsalt.
3.
Koka upp över låg värme tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
4.
Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader.
5.
Rör försiktigt då och då så det inte bränns vid – men var försiktig med att röra för mycket då sockret kan då kristallisera sig!
6.
Häll upp blandningen i formen. Låt svalna något, strö sedan över lite flingsalt.
7.
Låt kallna och stelna.
8.
Skär eller klipp sedan i rutor med en smord kniv/sax. Slå in i smörpapper.
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ dl glykos
2 dl Messmör
½ tsk ättiksprit (12 %)
1 nypa flingsalt