back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Marockanska köttbullar

  • 4 portioner

Ett sätt att äta á la family style är som med denna rätt. Vi minns när vi blev serverade den första gången för många år sedan hos vår barndomskompis Sanna, sittande på golvet och åt direkt ur fatet. Det är nog svårt att hitta ett mer inbjudande sätt att umgås och hitta samvaro än att bokstavligen dela en gemensam tallrik med mat.

Hur

Gör så här

1.

Skala och pressa vitlöksklyftorna till köttbullarna.

2.

Blanda nötfärsen med vitlök, persilja, kryddor och citronskal.

3.

Forma färsen till små avlånga köttbullar.

4.

Koka upp de krossade och passerade tomaterna med tomatpuré, sambal oelek och socker.

5.

Låt sjuda utan lock i 10–15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

6.

Rör ner citronskalet i såsen tillsammans med köttbullarna.

7.

Låt koka i cirka 10 minuter eller tills köttbullarna är genomkokta.

8.

Vispa äggen i en skål och vänd ner i tomatsåsen strax före servering.

9.

Häll upp grytan på ett stort fat och garnera med oliver och hackad persilja.

10.

Servera med skivor av baguette som doppas direkt ner i grytan. Här behövs inga bestick!

Tips!

1.

Byt gärna ut citronskalet mot en finhackad saltinlagd citron

Dryckestips

1.

Sötman från tomaterna gör att man önskar ett fylligt rött vin med viss sötma, som en ripasso. Visste du förresten att vi svenskar dricker mer ripassoviner än något annat land förutom Italien?!

Ingredienser

Ingredienser

500 g nötfärs

2 vitlöksklyftor

1 dl hackad bladpersilja

½ tsk cayennepeppar

1 tsk malen spiskummin

¾ tsk salt

¼ tsk svartpeppar

½ rivet skal från citron

skivor baguette

Tomatsås

800 g passerade tomater

600 g krossade tomater

1 msk tomatpuré

ca ½ msk sambal oelek

1 msk strösocker

2 ägg

1–2 dl gröna oliver

Till servering

Baguette

hackad persilja till garnering