back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Marockansk biff­tagine med rostad mandel och couscous

  • ca 6 portioner

En nordafrikansk ”tagine” är förutom själva rätten även grytan som den tillagas och serveras i. Locket på grytan är konformat och gör så att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka ner i maten. Det gör att grytan inte kokar torr som i en vanlig kastrull. Men det går förstås bra att laga i en vanlig kastrull också.

Hur

Gör så här

1.

Blanda kryddorna till kryddblandningen ras el hanout.

2.

Putsa köttet och skär det i mindre tärningar, cirka 2 × 2 cm. Dela löken och skär den i skivor. Skala och skiva vitlöken tunt.

3.

Värm 2 msk av oljan i en stekgryta och bryn köttet i omgångar. Ta upp och lägg köttet åt sidan.

4.

Häll 3 msk olja i stekgrytan och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt alla kryddor förutom kanelstången och fräs i cirka 30 sekunder. Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med kanelstång, krossade tomater och buljong. Låt sjuda i 1 1⁄2 timme under lock.

5.

Skär zucchinin i halvmånar och morötterna i mindre bitar. Skiva den torkade frukten. Dela den konserverade citronen, kärna ur och skär den sedan i strimlor.Skölj kikärtorna.

6.

När grytan har sjudit i 1 1⁄2 timme, tillsätt då zucchini, morötter, kikärtor och torkad frukt. Fortsätt sjuda under lock i 30 minuter. Tillsätt den konserverade citronen och låt sjuda utan lock i ytterligare cirka 30 minuter. Tillsätt honung och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

7.

Tillaga couscousen enligt anvisningarna på förpackningen.

8.

Rosta mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna. Blanda den sedan med couscousen. Strö persilja över grytan och servera tillsammans med couscous och gärna en klick naturell yoghurt.

9.

Spara det som blir över av ras el hanout-blandningen i en burk med tättslutande lock.

Tips!

1.

De härliga kryddorna i maten bör matchas med ett kryddigt vin. Viner från södra Rhônedalen som Côtes du Rhône och Châteauneuf­du­Pape har oftast de rätta vitpeppar­ och örttonerna som passar så bra till denna rätt. En marockan hade serverat myntate till taginen.

Ingredienser

Ingredienser

1,2 kg högrev

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 + 3 msk olivolja

2 msk ras el hanout

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen spiskummin

en nypa cayennepeppar

1 kanelstång

ca 800 g krossade tomater

2 1⁄2 dl köttbuljong

300 g zucchini

300 g morötter

150 g torkade aprikoser och/eller katrinplommon

250 g kokta kikärtor, avrunna

2 msk honung

ev. 1 konserverad citron

färskpressad citronsaft

salt

peppar

Ras el hanout

1 msk malen kanel

1 msk malen ingefära

1 msk malen kardemumma

1 msk malen koriander

1 msk gurkmeja

1 msk paprika

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen kryddpeppar

1 tsk malen muskotnöt

1 kuvert (0,5 g) saffran

Till servering

6 portioner couscous

1 1⁄2 dl mandelspån

hackad persilja