back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Marinerade oliver och grönsaker till charkbrickan

  • 1 charkbricka

Att bjuda på en god charkbricka kräver minimal ansträngning men ger maximal njutning. Vi blandar gärna olika marinerade oliver och grönsaker med t ex spansk pata negra bellota med italiensk prosciutto di parma, och varför inte också en het och smakrik chorizo och en ljuvligt doftande tryffelsalami. Det kan också vara gott att lägga till några goda ostar och glöm för all del inte det nybakade brödet – och ett gott rött vin.

Receptet kommer från vår kokbok Systrarna Eisenmans mingelmat

Hur

Marinerade oliver med örter & citron

1.

Lägg oliver, kryddor och citronskal i en skål eller burk. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. rör om och låt marinera i minst 2 timmar

Marinerade oliver med koriander & chili

1.

Lägg oliver och kryddor i en skål eller burk. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. rör om och låt marinera i minst 2 timmar

Marinerade oliver med fänkål & apelsin

1.

Sjud juice, apelsinskal och fänkål i en kastrull i några minuter. låt svalna något. Häll upp i en skål eller burk med oliver och fänkålsfrön. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. låt marinera i minst 2 timmar

Marinerade kronärtskockshjärtan

1.

Låt kronärtskockshjärtan rinna av och dela dem. Blanda olivolja, vitlök, kryddor och citronskal. Rör försiktigt ihop marinaden med kronärtskocks- hjärtana. Strö över lite flingsalt och låt stå kallt i minst 1 timme.

Grillade marinerade grönsaker

1.

Rör ihop alla ingredienser till marinaden och blanda med grönsakerna. Låt stå i cirka 1 timme. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp grönsakerna ur marinaden och sprid ut dem i en långpanna. grilla i ugnen tills grönsakerna får lite färg, i 1 0–1 5 minuter. Garnera med basilika strax före servering. Grönsakerna kan serveras kalla eller varma.

2.

Tips! Strö över lite hyvlad pecorino eller parmesan efter grillningen!

Ingredienser

Marinerade oliver

ca 300 g oliver

Valfri marinad nedan

Örter & citron

2 vitlöksklyftor, skivade

2msk torkad oregano

1 msk torkad rosmarin

1 msk torkad timjan

1 msk torkad mejram

1 citron, rivet skal

ca 1 dl olivolja av god kvalitet

Koriander & chili

4 vitlöksklyftor, pressade

2 msk korianderfrön, stötta

1 msk hel svartpeppar

1 tsk chiliflingor

ca 1 dl olivolja av god kvalitet

Fänkål & apelsin

1⁄2 dl färskpressad apelsinjuice

1 msk rivet apelsinskal

1 dl tunt skivad fänkål

1 tsk fänkålsfrön

ca 1 dl olivolja av god kvalitet

Marinerade kronärtskockshjärtan

1 burk kronärtkockshjärtan (ca 425g)

1 dl olivolja av god kvalitet

2 vitlöksklyftor, skivade

1 msk hackad färsk timjan

1 msk hackad färsk rosmarin

1 msk hackad färsk basilika

1⁄2 citron, rivet skal

flingsalt

Grillade marinerade grönsaker

ca 300 g aubergine, i skivor

ca 250 g zucchini, i skivor

ca 250 g röd paprika, urkärnad i bitar

ca 250 g grön paprika, urkärnad i bitar

2 rödlökar, i klyftor

hackad basilika till garnering

Marinad till grillade grönsaker

1⁄2 dl olivolja

1 msk balsamvinäger

1 msk färskpressad citronsaft

2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk torkad persilja

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1⁄2 tsk salt

1⁄2 tsk chiliflingor