Lägg oliver, kryddor och citronskal i en skål eller burk. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. rör om och låt marinera i minst 2 timmar
Att bjuda på en god charkbricka kräver minimal ansträngning men ger maximal njutning. Vi blandar gärna olika marinerade oliver och grönsaker med t ex spansk pata negra bellota med italiensk prosciutto di parma, och varför inte också en het och smakrik chorizo och en ljuvligt doftande tryffelsalami. Det kan också vara gott att lägga till några goda ostar och glöm för all del inte det nybakade brödet – och ett gott rött vin.
Receptet kommer från vår kokbok Systrarna Eisenmans mingelmat
1.
Lägg oliver, kryddor och citronskal i en skål eller burk. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. rör om och låt marinera i minst 2 timmar
1.
Lägg oliver och kryddor i en skål eller burk. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. rör om och låt marinera i minst 2 timmar
1.
Sjud juice, apelsinskal och fänkål i en kastrull i några minuter. låt svalna något. Häll upp i en skål eller burk med oliver och fänkålsfrön. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. låt marinera i minst 2 timmar
1.
Låt kronärtskockshjärtan rinna av och dela dem. Blanda olivolja, vitlök, kryddor och citronskal. Rör försiktigt ihop marinaden med kronärtskocks- hjärtana. Strö över lite flingsalt och låt stå kallt i minst 1 timme.
1.
Rör ihop alla ingredienser till marinaden och blanda med grönsakerna. Låt stå i cirka 1 timme. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp grönsakerna ur marinaden och sprid ut dem i en långpanna. grilla i ugnen tills grönsakerna får lite färg, i 1 0–1 5 minuter. Garnera med basilika strax före servering. Grönsakerna kan serveras kalla eller varma.
2.
Tips! Strö över lite hyvlad pecorino eller parmesan efter grillningen!
ca 300 g oliver
Valfri marinad nedan
2 vitlöksklyftor, skivade
2msk torkad oregano
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan
1 msk torkad mejram
1 citron, rivet skal
ca 1 dl olivolja av god kvalitet
4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk korianderfrön, stötta
1 msk hel svartpeppar
1 tsk chiliflingor
ca 1 dl olivolja av god kvalitet
1⁄2 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk rivet apelsinskal
1 dl tunt skivad fänkål
1 tsk fänkålsfrön
ca 1 dl olivolja av god kvalitet
1 burk kronärtkockshjärtan (ca 425g)
1 dl olivolja av god kvalitet
2 vitlöksklyftor, skivade
1 msk hackad färsk timjan
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk basilika
1⁄2 citron, rivet skal
flingsalt
ca 300 g aubergine, i skivor
ca 250 g zucchini, i skivor
ca 250 g röd paprika, urkärnad i bitar
ca 250 g grön paprika, urkärnad i bitar
2 rödlökar, i klyftor
hackad basilika till garnering
1⁄2 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk färskpressad citronsaft
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk chiliflingor