Sätt ugnen på 150 grader.
Dulce de leche är kondenserad mjölk som har fått koka ner till en tjock kolakräm – och finns numera att köpa i alla livsmedelsbutiker. Servera dessa maränger som de är – eller gör en dessert utav dom genom att toppa med t ex grädde, glass, banan eller bär.
Foto: Lisa Björner
1.
Sätt ugnen på 150 grader.
2.
Vispa äggvitorna tillsammans med vitvinsvinäger i en ren bunke till ett mjukt skum. Fortsätt vispa och tillsätt strösocker, lite i taget. Vispa till en maräng.
3.
Sikta ner florsockret, lite i taget, och vänd försiktigt ner i marängen.
4.
Smält chokladen över ett hett vattenbad.
5.
Rör om dulce de lechen så den blir slät. Blanda ner den lite försiktigt i marängen. Häll sedan ner nästan all choklad i marängen. Blanda ytterst lite – för att få en marmorerad effekt.
6.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut marängen på plåten.
7.
Ställ in plåten på nedersta falsen och sänk direkt värmen till 100 grader. Grädda marängen i ca 1 ½ timme.
8.
Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen med luckan på glänt.
100 g äggvita (ca 3 äggvitor)
½ tsk vitvinsvinäger
1 dl strösocker
2 dl florsocker
100 g mörk choklad
100 g dulce de leche