back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Mac 'n' Cheese

  • 4-6 portioner

Lite skamset måste vi erkänna att vi faktiskt gillar det artificiella helfabrikat som de flesta av vår generations amerikaner har vuxit upp med. Men det kommer vi undan med eftersom vi kan laga en riktig ”kick-ass” hemgjord mac ’n’ cheese. Det är förstås den i receptet här som vi serverar våra barn. Den förstnämnda äter vi i smyg när de inte ser oss...

Receptet kommer från vår kokbok Till bords med systrarna Eisenman.


Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2.

Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och spola dem i kallt vatten. Ställ åt sidan.

3.

Skala och finhacka vitlöken. Smält smöret i en stor kastrull och fräs vitlöken i det i några minuter. Tillsätt kryddor och mjöl och vispa ihop blandningen på medelhög värme i ca 3 minuter.

4.

Vispa ner mjölken och låt sjuda under omrörning i ca 10 minuter. Såsen ska tjockna något.

5.

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt 3/4 av den rivna osten. Rör om tills den har smält. Rör ner makaronerna. Smaka av med salt och peppar.

6.

Häll hälften av makaronerna i en ugnsform. Strö över hälften av det som är kvar av osten. Fyll på med resten av makaronerna. Strö över ströbrödet och täck med det sista av osten.

7.

Grädda i ugnen i ca 35 minuter eller tills ytan börjar bli gyllenbrun och knaprig.

8.

Servera eventuellt med knaperstekt och smulad bacon.

Ingredienser

Ingredienser

500 g makaroner, t. ex. sedani rigati

1 vitlöksklyfta

100 g smör

1 tsk senapspulver

1 tsk rökt paprikapulver

en nypa cayennepeppar

3 msk vetemjöl

1 liter mjölk

200 g vällagrad riven cheddar

100g vällagrad riven parmesan

1 dl ströbröd

salt och svartpeppar