Blanda saffran och sprit. Låt stå i minst 30 minuter - men gärna i 24 timmar! (Det går även bra att tillsätta saffranet direkt i mjölken).
1.
Blanda saffran och sprit. Låt stå i minst 30 minuter - men gärna i 24 timmar! (Det går även bra att tillsätta saffranet direkt i mjölken).
2.
Smula ner jästen i en bunke tillsammans med saffran och mjölk. Blanda tills jästen har lösts upp. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är smidig. Hyvla ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig - men är den för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. (Tänk på att den blir mindre kladdig när den har jäst). Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
3.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock. Blanda smör, vaniljsocker och mandelmassa. Bred ut hälften i ett jämnt lager över degen. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra ihop strimlorna till nystor och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma vis med den andra deghalvan. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
4.
Värm ugnen till 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn).
5.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö eventuellt över mandelspån.
6.
Grädda bullarna i 8 - 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. Vill man kan man även pudra över lite florsocker eller ringla över glasyr.
1.
Har du tid kan du med fördel låta degen jäsa över natten i kylskåpet. Då hinner smakerna i degen utvecklas och de blir ännu godare…
2 kuvert à ½ gram saffran
2 – 3 msk, t ex vodka, rom eller cognac sprit
50 g för söta degar jäst
5 dl, rumsvarmt mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl
150 g, kylskåpskallt smör
1 till pensling ägg
ca 250 g, rumsvarmt smör
½ dl vaniljsocker
200 g mandelmassa
1 ägg
ev till garnering mandelspån