back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ljummen sallad med mangold, blandade bönor och morotsblast­pesto

  • 4-6 portioner

En god sallad med mangold, blandade bönor och morotsblastpesto.

Foto Helen Pe

Receptet har vi tidigare skrivit för tidningen Lantliv.

Hur

Gör så här

1.

Skölj och dela mangold på längden – och eventuellt på bredden om de är långa. Skala och finhacka vitlöken. Värm oljan i en stor stekpanna och fräs mangold och vitlök i några minuter tills mangolden är mjuk. Salta och peppra.

2.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i haricots verts och vaxbönor. Blanchera i några minuter; de ska fortfarande vara lite krispiga.

3.

Plocka ur bönorna med en hålslev. Blanchera sedan sockerärtorna i en minut. Sila bort vattnet. Blanda haricots verts, vaxbönor sockerärtor och mangold tillsammans med det smälta smöret. Smaka av med salt och peppar. Servera varma tillsammans med morotsblastpesto.

Morotsblastpesto

1.

Innan du börjar: Använd endast de finaste delarna av blasten och skölj ordentligt så att du får bort all jord.

2.

Lägg alla ingredienser förutom olja, salt och peppar i en matberedare. Mixa till en röra. Fortsätt mixa medan du tillsätter olja i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser

Ingredienser

ca 200 g mangold, blandade färger

1 vitlöksklyfta

2-3 msk olivolja

ca 150 g haricots verts

ca 150 g gula vaxbönor

ca 100 g sockerärtor

50 g smör

Salt och peppar

Morotsblastpesto (ca 2 dl)

3 dl grovhackade morotsblast

2 vitlöksklyftor, skalade

½ dl färsk basilika

1 msk färskpressad citron

1 ½ dl neutral olja

1 dl riven västerbottensost eller vällagrad prästost

½ dl rostade solroskärnor

Salt och nymalen svartpeppar