Skala och hacka rödlök och äpple.
Vi älskar chutneys då det finns många olika goda variationer man kan göra på säsongens frukt och bär – som t ex denna lingonchutney med äpple, kanel och apelsin. För att smakerna ska mogna och gifta sig med varandra ska chutneyn helst stå till sig i några veckor innan den äts. Lingon- och äppelchutney är en god tillbehör både till grillat, söndagssteken och köttbullarna istället för lingonsylt. Eller varför inte till en riktigt »stinky« ost på ostbrickan?
1.
Skala och hacka rödlök och äpple.
2.
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör tills sockret har lösts upp. Låt sjuda utan lock tills blandningen tjocknar, i cirka 1 timme. Rör om då och då. Smaka av med salt.
3.
Fördela chutneyn i varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna. Förvara den mörkt och svalt.
4.
Oöppnad burk med chutney håller i minst 6 månader i kylen.
400 g lingon
1 rödlök
200 g äpplen (skalad och tärnad)
1 dl äppelcidervinäger
ca 2 1/2 dl strösocker
1 dl russin
1/4 tsk malen kryddnejlika
1 msk riven färsk ingefära
rivet skal och saft från 1/2 apelsin
1 kanelstång
salt