Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
2.
Kör mandeln i matberedare till en fin massa.
3.
Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner mandeln och fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna i formen.
4.
Kolakräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält blockchokladen över vattenbad.
5.
Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och värm över svag värme. Låt sjuda under omrörning till en kolakräm. Observera att den inte får koka. Tillsätt sedan smöret, den smälta blockchokladen, vaniljsockret och limesaft och -skal.
6.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och rör ner i krämen tills de smälter. Bred ut krämen över nötbottnen. Låt kakan stå i kylen i minst 8 timmar eller tills den har stelnat.
7.
Skär i rutor och dekorera med en skiva färsk lime strax innan servering.
2 dl skållad och skalad mandel
2 ägg
2 dl strösocker
Kolakräm
4 gelatinblad
200 g vit choklad, hackad
4 äggulor
1 dl vispgrädde
2 dl muskovadosocker
150 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
skal och saft av 2 lime