back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Limekolarutor med mandelbotten

  • 16 stycken

Söta, syrliga och lite sega kolarutor – passar lika bra till fikat som till dessert. Ett tips är att då klicka på lite vispad grädde.



Hur

Gör så här:

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

2.

Kör mandeln i matberedare till en fin massa.

3.

Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör ner mandeln och fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna i formen.

4.

Kolakräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält blockchokladen över vattenbad.

5.

Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och värm över svag värme. Låt sjuda under omrörning till en kolakräm. Observera att den inte får koka. Tillsätt sedan smöret, den smälta blockchokladen, vaniljsockret och limesaft och -skal.

6.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och rör ner i krämen tills de smälter. Bred ut krämen över nötbottnen. Låt kakan stå i kylen i minst 8 timmar eller tills den har stelnat.

7.

Skär i rutor och dekorera med en skiva färsk lime strax innan servering.

Ingredienser

Ingredienser

2 dl skållad och skalad mandel

2 ägg

2 dl strösocker

Kolakräm

4 gelatinblad

200 g vit choklad, hackad

4 äggulor

1 dl vispgrädde

2 dl muskovadosocker

150 g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljsocker

skal och saft av 2 lime