Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar kant, 25 cm i diameter.
Här kombinerar vi Key Lime Pie och cheesecake samt adderar lite kokos. Resultat blir en dekadent och ljuvlig dessert. Man kan grädda pajen i förväg och förvara i kylen i ett par dagar – för att sedan toppa med marängen samma dag som den ska serveras.
Foto Helen Pe.
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar kant, 25 cm i diameter.
2.
Mixa digestivekex fint i en matberedare. Tillsätt socker, vetemjöl och smält smör och mixa ihop. Tryck ut degen i botten och upp på kanterna på bakformen. Ställ kallt.
3.
Vispa ihop cream cheese, limesaft och socker. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och salt och blanda till en slät smet. Rör i äggen, ett i taget. Häll ner smeten i pajskalet och grädda i 15 minuter.
4.
Vispa äggulor till en porös smet. Vispa sedan i kokosmjölk, kondenserad mjölk, limeskal och limesaft.
5.
Ta ut pajen ur ugnen och häll försiktigt i kokosfyllningen. Grädda i ytterligare 15 minuter. Låt kallna.
6.
För att göra marängen, vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt ättikspriten och sedan sockret matskedsvis under kraftig vispning. Vispa till en fast marängsmet.
7.
Sätt ugnen på grill (högsta värmen). Bred ut marängen över pajen och grädda i några minuter tills marängen har fått färg. Håll koll så det inte bränns. Det går även bra att bränna av med en gasbrännare.
12 digestivkex
125 g smält smör
1 dl vetemjöl
¾ dl farinsocker
250 g cream cheese
1/2 dl färskpressad lime
1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 kryddmått salt
2 ägg
5 äggulor
1 dl kokosmjölk
1 dl kondenserad mjölk
1 msk rivet limeskal
1 dl färskpressad lime
4 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 tsk ättiksprit