Värm ugnen till 150 grader.
Denna lax är en spännande variant av den klassiska inkokta laxen där vi har tillfört den fräscha syran från lime, jordiga tonerna från rödbetorna, den aromatiska koriandern och fetans sälta. Tänk på att laxen tillagas med fördel dagen innan den ska serveras.
1.
Värm ugnen till 150 grader.
2.
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.
3.
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsform. Häll lagen över laxen så att den täcks.
4.
Ställ in i ugnen i ca 15 minuter, eller tills laxens innertemperatur visar 48-50 grader.
5.
Låt laxen svalna i lagen. Ta sedan ut den ur lagen och ställ kallt.
6.
Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och gnugga av skalet. Skär i kuber.
7.
Vid servering, lägg laxen på ett fat och fördela rödbetorna och fetan ovanpå.
8.
Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Garnera med koriander. Servera med limeklyftor.
800 g laxsida
500 g rödbetor
150 g feta
½ dl grovhackad koriander
flingsalt och nymalen svartpeppar
koriander till garnering
limeklyftor till servering
1 ½ liter vatten
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk salt
2 st lagerblad
4 st vitpepparkorn
1 st rivet skal från lime
2 st saft från lime