back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Liègevåfflor

  • 10 stycken

Liègevåfflor är en variant av belgiska våfflor där man blandar i pärlsocker i degen. Till skillnad från svenska våfflor som görs på en smet med bakpulver eller hjorthornssalt – så gör man i Belgien våfflor på en deg med jäst. Detta ger lite mer kompakta våfflor – dock gudomligt goda. Vi tycker de är smarriga som de är – men ibland doppar vi några i en citronglaze eller strör över lite florsocker. Normalt göra belgiska våfflor i en speciell våffeljärn som gör att de blir lite högre än våra vanliga svenska ”tunna” våfflor. Belgiska våffeljärn finns att köpa i varierande prisklass och kvalité. Om du inte vill investera i ett så går det även bra att använda ett vanligt våffeljärn – våfflorna blir helt enkelt bara lite tunnare.

Receptet skrev vi ursprungligen för tidningen Hembakat.

Hur

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av mjölken i bunken och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av mjölken, ägg, salt, farinsocker och vaniljsocker. Tillsätt allt mjöl förutom 2 dl. Arbete sedan i smöret, några klickar åt gången. Tillsätt sedan resten av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt 1 timme. Ställ sedan i kylskåpet i minst 5 timmar eller över natten.

2.

Blanda pärlsockret i degen. Dela degen i 10 bitar och rullar till bollar.

3.

Värm ett belgiskt våffeljärn och pensla med smör. Platta till bollarna något och lägg sedan i järnet. Grädda våfflorna gyllene. Tiden beror på järnet. Tänk på att inte ha för varmt då våfflorna måste hinna bli genomgräddade innan de får för mycket färg.

Citronglaze

1.

Rör ihop ingredienserna och tillsätt citronsaften tills glazen blir lagom rinnig – man vill ha en rätt tunn glaze på våfflorna.

2.

Doppa de svalnade våfflorna i citronglazen så de blir helt täckt. Låt rinna av och ställ sedan på bakplåtspapper för att stelna.

Ingredienser

Ingredienser

2 dl mjölk

1/4 paket färsk jäst

2 ägg

1 tsk salt

2 msk farinsocker

2 tsk vaniljsocker

8 1/2 dl vetemjöl

175 g smör

3 dl pärlsocker

smör till pensling

Citronglaze

6 dl florsocker

1 citron

2 tsk smör

ca 5 msk citronsaft