back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lemon Posset

  • 4 portioner

Idag delar vi med oss av kanske världens enklaste dessert – en ljuvlig god, krämig, söt och syrlig Lemon Posset (ja ja, vi säger så rätt ofta men detta recept är verkligen busenkelt). En ”posset” är en brittisk dessert som ursprungligen (på medeltiden) var en varm dryck på mjölk som koagulerades med vin eller öl och sedan kryddades. Vi vet, det låter inte så gott. Men den moderna desserten (som är vansinnigt god ) har samma princip – grädde som värms och sedan blandas med syra, dvs citron. Grädden skär sig inte utan blir istället tjock och krämig när man låter den stå i kylskåpet i några timmar.

Hur

Gör så här

1.

Koka upp grädde och socker. Se upp så det inte bränns. Rör tills sockret har lösts upp.

2.

Tillsätt citronskal, saft och vaniljsocker och blanda.

3.

Häll upp i glas eller portionsformar och låt svalna.

4.

Ställ sedan i kylskåpet i ett par timmar tills krämen har blivit fast.

5.

Toppa med skivade jordgubbar eller annan frukt eller bär.

6.

Garnera med citronmeliss.

Ingredienser

Ingredienser

5 dl vispgrädde

2 dl strösocker

3/4 dl färskpressad citronsaft

rivet skal från 1 citron

1/2 tsk vaniljsocker