back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lemon Posset

Det här är kanske världens enklaste dessert! Det enda du behöver är grädde, socker, citron och vaniljsocker. Du kan äta den bara som den är eller toppa den med frukt. En ”posset” är en brittisk dessert som ursprungligen (på medeltiden) var en varm dryck på mjölk som koagulerades med vin eller öl och sedan kryddades. Vi vet, det låter inte så gott. Men den moderna desserten (som är vansinnigt god ) har samma princip – grädde som värms och sedan blandas med syra, dvs citron. Grädden skär sig inte utan blir istället tjock och krämig när man låter den stå i kylskåpet i några timmar.

Hur

1.

Koka upp grädde och socker. Se upp så det inte bränns. Rör tills sockret har lösts upp.

2.

Tillsätt citronskal, saft och vaniljsocker och blanda.

3.

Häll upp i glas eller portionsformar och låt svalna. Ställ sedan i kylskåpet i ett par timmar tills krämen har blivit fast.

4.

Servera som den är eller tillsammans med frukt eller bär.

Ingredienser

5 dl grädde

2 dl socker

3/4 dl citronsaft

skal från 1 citron rivet skal från citron

1/2 tsk vaniljsocker