Klä en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med plastfolie.
En favorit på midsommarbordet, denna lax- och creamcheesetårta på kavringsbotten toppad med löjrom är både läcker och enkel att förbereda.
1.
Klä en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med plastfolie.
2.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3.
Mixa kavringen i en matberedare till små smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i botten på formen.
4.
Hacka den kallrökta laxen.
5.
Rör ihop den varmrökta laxen, kallrökta laxen, färskost, crème fraiche och citronskal till en kräm. Smaka av med salt och vitpeppar.
6.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet. I en kastrull, smält gelatinbladen över svag värme med några matskedar av krämen. Blanda sedan med resten av krämen.
7.
Bred ut fyllningen över kavringsbotten.
8.
Låt stå kallt i minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnar.
9.
När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plastfolien.
10.
Garnera med löjrom och rädisor.
11.
Strö gräslök och eventuellt gräslöksblommor över pajen.
12.
Tips! Blöt en kniv i varmt vatten när ni ska skära upp tårtan.
200 g kavring
75 g smör
4 gelatinblad
150 g varmrökt lax
150 g kallrökt lax
300 g cream cheese eller annan färskost
1 dl crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
salt
vitpeppar
80 g löjrom eller stenbitsrom
ca 8 rädisor, gärna blandade färger, skivade
1 msk hackad gräslök
ev. gräslöksblommor till garnering