back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lavash - armenisk tunnbröd

  • ca 8 stycken

Lavash är ett Armenisk tunnbröd – som är även vanlig i bl a Azerbaijan, Turkiet och Iran. Brödet kan bakas både jäst och ojäst. Här har vi gjort en version som innehåller jäst. Man kan antingen grädda den lite kortare tid, och får då ett mjukt bröd som du kan använda bland annat för att linda in t ex kött, grönsaker eller falafal. Eller så kan du grädda den lite längre så att den blir torr och krispig. Då är den god att doppa i diverse röror.

Hur

Gör så här

1.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och resterande ingredienser. Blanda för hand i ca 10 minuter eller i en köksassistent i ca 5 minuter till en smidig deg, Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs.

2.

Lägg degen i en oljad bunke, Täck med folie och låt jäsa 1 ½ timme.

3.

Sätt ugnen på högsta värmen. Lägg en plåt eller en baksten i mitten av ugnen. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Ta lite av degen, lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut ca 5 mm tunt om du vill ha mjuk lavash eller så tunt som möjligt om du vill ha krispig lavash.

4.

Lägg den utkavlade degen, och bakplåtspappret som den ligger på, på den heta plåten/bakstenen i ugnen. Grädda i 1 ½ – 3 minuter eller till degen har puffat upp och är genomgräddad. Tiden beror på hur varm din ugn är. För en krispig lavash, grädda i ytterligare några minuter eller tills att brödet börjar få lite färg.

5.

Lägg den mjuka lavashen inlindad i en ren kökshanduk tills alla är färdiggräddade. Servera gärna de mjuka direkt då de är godast nygräddade.

Ingredienser

Ingredienser

25 g färsk jäst

3 ½ dl vatten

ca 450 g vetemjöl (ca 7 ½ dl)

1 tsk strösocker

2 tsk salt

3 msk olivolja