back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lasagnette med salsiccia- och tomatsås

  • 4 portioner

En variant av lasagne som görs med pastan mafalda corta. Ett tips nu under sportlovstider är att ta med köttfärssåsen, bechamelsåsen och pastan var för sig till fjällstugan. Sen är det bara att montera ihop och tjoffa in i ugnen när man kommer hem trött efter en lång dag i backen eller skidspåret.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsform.

2.

Stek salsicciafärsen i några minuter tills den är genomstekt.

3.

Skala och finhacka lök och vitlök. Rör i lök och vitlök och fortsätt stek i några minuter till. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, lagerblad, oregano och socker och låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör i basilikan.

4.

Under tiden salsicciasåsen puttrar, smält smör i en kastrull till béchamelsåsen. Vispa i vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Värm under omrörning tills den tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar.

5.

Koka pastan al dente. Sila av vattnet.

6.

Blanda pastan med salsicciasåsen. Lägg hälften av pastan i formen. Häll över hälften av béchamelsåsen och strö över 2 dl riven ost. Lägg i resten av pastan och toppa med béchamelsåsen och osten.

7.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, eller tills osten är gyllene.

8.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

Ingredienser

Ingredienser

300 g lasagnette-pasta
, (mafalda corta pasta)

300 g färsk salsiccia


1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta


1 förpackning krossade tomater á 500 g


2 msk tomatpuré

1 lagerblad


1 tsk oregano


1 tsk strösocker


1/2 tsk salt

en nypa svartpeppar

1 msk finhackad basilika

4 dl riven ost (ca 150 g)

Béchamelsås

2 msk (30 g smör)


3 msk vetemjöl


ca 4 1/2 dl mjölk


1/2 – 1 tsk salt

en nypa vitpeppar

färsk basilika till garnering