Häll upp yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen över natten. Smaka av med salt och peppar.
Labneh är en avrunnen yoghurt med en härlig tjock och krämig konsistens. Här servera vi den tillsammans med tomater och pesto. Äntligen är svenska tomater i säsong och odlar man dem själv så börjar de mogna!
Foto Lisa Björner.
Receptet har vi tidigare skrivit för tidningen Allt om mat.
1.
Häll upp yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen över natten. Smaka av med salt och peppar.
2.
Kör basilika, vitlök och pinjenötter till en puré i en matberedare. Häll sedan ner nästan all olja i en tunn stråle medan maskinen är i gång. Tillsätt parmesanosten och kör i ytterligare några sekunder. Tillsätt eventuellt mer olja för en mer rinnigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
3.
Halvera tomaterna. Bred ut labneh på ett uppläggningsfat. Toppa med tomaterna och ringla över peston. Servera resten av peston vid sidan om. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera med valfritt bröd.
8 dl turkisk eller grekisk yoghurt
ca 300 g körsbärstomater, gärna blandade färger
salt och peppar
foccacia, baguette eller lantbröd till servering
3 dl packad basilika
1 vitlöksklyfta, pressad vitlök
2 msk pinjenötter
1 - 1 1/2 dl olivolja
½ dl riven parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar