Skala och finhacka löken. Stek den i rapsolja i en stekpanna i några minuter. Låt svalna.
Har du tröttnat på de klassiska svenska köttbullarna? Då tycker vi att ni ska testa dessa mellanöstern-inspirerade köttbullar som vi har smaksatt med massor av härliga kryddor samt pistagenötter, torkade tranbär och sultanrussin. Gör du dem redan idag kan du styckfrysa köttbullarna innan du steker dem. Det går också bra förstås att göra klart dem helt och hållet, förvara dem i kylen och sen värma på innan de ska serveras.
1.
Skala och finhacka löken. Stek den i rapsolja i en stekpanna i några minuter. Låt svalna.
2.
Blanda grädde, ägg och ströbröd och låt svälla i ca 5 minuter. Rör ner lök, nötter, russin, kryddor samt salt och peppar. Tillsätt köttfärsen och blanda ordentligt.
3.
Stek gärna lite av färsen, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt om så önskas. Rulla färsen till bollar med blöta händer.
4.
Smält smör i en stekpanna. Lägg ner köttbullar (i omgångar) och stek över hög värme tills de får en fin yta runtom. Sänk sedan värmen och stek tills köttbullarna är genomstekta.
1 kg köttfärs
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 dl vispgrädde
2 ägg
2 dl ströbröd
100 g skalade pistagenötter, grovhackade
50 g torkade tranbär
50 g sultanrussin (gula russin)
3 tsk harissa
1 tsk malen kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen spiskummin
¼ tsk malen nejlika
½ tsk svartpeppar
2 tsk salt
100 g smör till stekning