Skala palsternackorna och skiva tunt med mandolin.
En härlig krämig risotto med massor av Le Gruyère AOP ost, smörstekt svamp och krispiga palsternackschips. Gruyère-ostens nötiga smak gifter sig perfekt med palsternackans sötma samt de lätt jordiga tonerna i svampen. En ljuvlig smakupplevelse.
1.
Skala palsternackorna och skiva tunt med mandolin.
2.
Värm oljan till 175 - 180 grader och fritera några skivor åt gången tills gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
3.
Koka upp buljong och håll varmt på låg värme.
4.
Fräs lök i olivoljan på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken är glansig – den ska inte få färg. Häll i riset och fräs i ytterligare någon minut. Häll i vin och låt koka in under omrörning. Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har lätt tuggmotstånd och känns al dente.
5.
Medan risotton sjuder, fräs svampen i en torr stekpanna tills de har vätskat av sig. Tillsätt 50 g smör och fortsätt stek tills svampen är krispig och gyllene.
6.
När riset är klart, rör ner 25 g smör, Gruyère, svamp och örter. Smaka av med salt och peppar.
7.
Lägg upp risotton på tallrikar och ringla över lite olivolja. Toppa med palsternackschips och garnera med timjan.
1 ¼ - 1 ½ liter höns- eller svampbuljong
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
4 dl Arborioris eller annan risottoris
1 dl vitt vin
ca 400 g svamp
50 g msk smör
1-2 dl Le Gruyère AOP, färskriven
ca 3 msk färska örter, t ex timjan, basilika
salt
svartpeppar
färsk timjan
riven Le Gruyère AOP
olivolja av god kvalité
2 - 3 palsternackor palsternackschips
frityrolja