Finhacka löken.
Idag bjuder vi på en härlig krämig sparrissoppa med havskorall och ramslöksolja. Får du inte tag på ramslök kan du prova att byta ut den mot t ex löktrav som i princip finns att plock i vilken trädgård eller park som helst. Det går även bra att använda klassisk pesto om man så vill – öka mängden olja helt enkelt.
1.
Finhacka löken.
2.
Skiva sparrisen. (Ta bort den träiga nedre delen och spar några av topparna för garnering).
3.
Smält smöret i en kastrull och fräs löken i den i några minuter. Tillsätt sparris, buljong och vitt vin. Låt koka i ca 10 minuter.
4.
Mixa till en slät soppa.
5.
Tillsätt grädde och värm. Smaka av med salt och peppar.
6.
För att göra ramslöksolja – mixa ramslök, olja och salt.
7.
Blanchera havskorallen i kokande vatten i ca 30 sekunder och sparristopparna i 1 minut.
8.
Häll upp soppan i skålar. Toppa med havskorall och sparristoppar.
9.
Ringla över lite ramslöksolja. Garnera med krasse och citronskal.
10.
Servera direkt.
1.
All ramslöksolja kommer inte gå åt, spar och använd till att smaksätta andra rätter.
2 schalottenlök
1 msk smör
ca 500 g sparris
5 dl höns- eller grönsaksbuljong
1/2 dl vitt vin
2-3 dl vispgrädde
salt och peppar
15 blad ramslök
1 dl olivolja av god kvalité
1 krm salt
Havskorall kallas även för sjökorall, glasört eller havsfänkål. Kan oftast hittas bland grönsaker eller i den manuella fiskdisken i livsmedelsaffärer.
ca 100 g havskorall
rivet citronskal och krasse till garnering