back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Krämig örtpolenta med svampragú

  • 4 portioner

En krämig och smakrik polenta rätt med svampragú. Perfekt för hösten!

Hur

Gör så här

1.

Rengör och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet.

2.

Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. Rör om då och då. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och lök. Fräs i ca 10 minuter utan att löken tar färg. Tillsätt vinet och äpplet, och låt koka ihop i någon minut. Rör i vispgrädde, färskost och soja. Värm och smaka av med salt och peppar.

3.

Skala och finhacka schalottenlök till örtpolentan. Fräs i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong och vispgrädde. Koka upp och rör ner polentan. Låt sjuda i ca 15 minuter tills den tjocknar. Rör om då och då. Rör i örterna och parmesan och smaka av med salt och peppar. Servera den krämiga polentan med svampragún. Garnera med färsk timjan och lingon.

Ingredienser

Svampragu

500 g valfri svamp

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 litet äpple

1 msk smör

2 dl torrt vitt vin

2 dl vispgrädde

1 dl färskost

1 tsk kinesisk soja

Salt och svartpeppar

Örtpolenta

1 schalottenlök

1 msk olivolja

8 dl hönsbuljong

3 dl vispgrädde

2 ½ dl polentagryn

ca 1 dl finhackad färsk timjan och bladpersilja

50 g parmesanost

Salt och peppar

Lingon till garnering